Dårlige manérer – pt. I

De gode solide manérer
Emma Gad’s takt & tone
Gentlemanship

Alle 3 emner jeg til dagligt har bemærket ikke efterleves længere – and what a shame! Fordi de har virkelig aldrig gjort nogen noget ondt – tværtimod? Siden hvornår er det blevet forkert og usexet at have gode manérer med sig i rygsækken hvor end man færdes?
Fordi vi kan vel alle blive enige om at bøvsen henover aftensmaden ikke er appetitlig? Og at når en fyr/mand/herre trækker stolen ud eller holder døren for en, jamen så er den smule rødmen i kinderne da ikke en ubehagelig følelse? Derudover er det vel ej heller nogen skade til, at lære hvordan man gebærder sig, såfremt festen man skal til er ekstra fornem – eller vil du hellere stå spritstiv i Aperol brandert oppe på bordet med en knækket stillet og en kjole du ikke har fået trukket helt ned over ballefolden (i ved, den del af balden der altid får æren af en kridhvid linje når vi har været på solferie*), fordi du ikke kunne håndtere stemningen og forventningerne til denne høflige komsammen og derfor drak 4 glas inden i satte jer til bords?

Det er sgu da bare øv!

Selvfølgelig er vi alle forskellige og for nogle betyder manérer mere end det gør for andre. Enten fordi man går op i det eller fordi det i bund og grund handler om, hvor meget din hverdag indeholder krav til din kunnen indenfor manérer, takt og tone.

Hvad blev der af Gentlemanen?

Jeg bliver bare så ærgerlig når jeg ser en fyr/herre vade ind af døren til en Cafe, restaurant, hus, havelåge – whatever uden at invitere pigen/kvinden til at gå først. For så vidt jeg er bekendt, så kender mænd godt til frasen “damerne først”. Den bliver sjovt nok kun trukket frem i tilfælde af, at man har aftalt at man skiftes til at have rengøringsuge – hvortil man spørger manden ‘hvem skal så starte og have den første uge?’ hvortil manden svarer uden tøven! ‘Damerne først!’. Eller endnu bedre hvis man skal prøve en måske vovet aktivitet alla frit fald i friheden/bungeejumping/faldskærmsudspring – også her har Damerne fornøjelsen af at springe først.

Eller hvis man på restauranten eller cafeen lige har modtaget sine drikkevarer – så er der da ingen skam i, lige at skåle med hinanden inden man begynder at bælle sin 40 cl. cola zero til 59 kr. Vi kan alle have brug for at en så dyr læskedrik nydes i godt selvskab – og hvilken bedre måde at starte det hyggelige selvskab på end ved at skåle?

Værst af alt – og det er desværre denne jeg klart observerer mest i dagligdagen – er hvordan man som par/kærester holder hinanden i hånden! Det skriger mig simpelthen i øjnene! Mest fordi det ikke kun er måden deres hænder ser forkerte ud, men resten af kropssproget følger simpelthen med – også er jeg typen, der lynhurtigt begynder at digte en historie:

Det er sikkert hende, der har TVUNGET ham med på shopping og det er derfor hun holder hånden forrest, så hun rigtig kan trække ham afsted!
Han er sådan en tøffelhelt og hun har bukserne på i forholdet, derfor har han ved under hendes arm, fordi det er ligesom hende, der beskytter ham og baner vejen for hvor de skal gå.

Osv osv..

Sygt? Fuldstændig enig! Men jeg kan med garanti sige at jeg ikke er alene om at se hvornår folk ikke holder korrekt i hånd – og mine fordomme er blide i forhold til hvad andre kan tænke om dig, hvis ikke du har dine grundlæggende manérer i orden.

Her kommer der et lille ‘mini galleri’ af rigtige og forkerte måder at holde i hånd som par – og ja, det er egen kæreste jeg tvangsindlagde til at agere model, hvis bare jeg lovede at lave billederne i sort/hvid så man ikke kunne se han havde pink trøje på (ha!)

Flette fingre/holde i hånd

Det er helt klart her jeg oftest spotter ‘fejlen’. Fordi selvfølgelig er det da en smagssag hvordan man synes det er rarest at holde i hånd med sin kæreste, men den korrekte måde er, at det er mandens hånde der er forrest, fordi det indikerer at det er ham, der holder kvinden i hånden. Og selvom der er en masse snak om ligestilling og kvinderettigheder, som jeg i visse tilfælde bestemt er tilhænger af, så synes jeg i det her tilfælde det er okay at holde på de gamle kønsroller og lade manden tage kvinden i hånden og ikke omvendt.

Arm i Arm

Det er efterhånden sjældent at man går med hinanden arm i arm, det er mere noget man ser i gamle film. Men nogle vælger dog stadigvæk at gøre det, og især til bryllupper er der mange, der vælger at gå ned af kirkegulvet efter vielsen arm i arm – og dét ser altså også bare ærgerligt ud på billederne hvis det ikke bliver gjort korrekt. Arm i arm skal fungere som en støtte fra manden til kvinden – eventuelt pga. de sommetider ret høje stilletter!

Dans

Desværre er traditionen om at danse sammen ikke længere særlig udbredt – nu er det mere at danse overfor hinanden … eller op af… whatever! MEN hvis nogle af jer derude alligevel tager en svingom i ny og næ, så gør da følgende!

Når manden spørger om kvinden vil danse og hun forhåbentlig takker ja, så kan manden vælge at eskortere kvinden ud på dansegulvet – det gøres i sand Lancier stil og her er det igen vigtigt at manden ‘støtter’ kvinden. Derfor skal kvindens hånd være øverst og ikke nederst!

Herefter tager man formentlig en helt klassisk dansefatning, hvor igen fokus skal være på at kvindens hånd skal hvile i mandens – dette gør det også lettere for manden at føre dansen.

 

Det her var blot mit første udsnit af hvilke manérer jeg synes er vildt ærgerligt at vi ikke dyrker så meget længere. Det er småting, men jeg mener bare at de udtrykker helt vildt meget, både hvis man har styr på det men så sandelig også hvis man ikke har!

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Skriv et svar